lauantai 22. syyskuuta 2012

MH suoritettu!

Tänään oli Hupsalla suuri päivä, olin nimittäin varannut sille paikan Josepa ry:n järkkäämästä MH-luonnekuvauksesta. Tuumasin MH:n olevan nössölle lappalaiselleni parempi kuin luonnetesti, varsinkin kun sitä nimenomaan ahdistaa ihmiset ja niistä tuleva "uhka".

Yhdeksän jälkeen aamulla suunnattiin hovikuvaajakseni lupautuneen Emmin kanssa kohti Pärnävaaraa, jossa testi pidettiin. Oltiin paikalla ihan ajoissa, ja ehdittiin käydä kiertämässä mukava aamulenkkikin ennen meidän vuoroa. Lopulta päästiin tositoimiin, joskaan kovin tosissaan kuvausta ei pystynyt ottamaan, kun piti naureskella Hupsan reaktioille melkein koko ajan. 

Pidemmittä puheitta laitetaan tähän nyt osioiden "pisteet". Osiothan pisteytetään asteikolla 1-5, jolla mitataan reaktioiden intensiteettiä. 1 on matalin, 5 korkein.


1a. KONTAKTI tervehtiminen - 2 (välttää kontaktia, väistää)
1b. KONTAKTI yhteistyö - 3 (lähtee mukaan, muttei ole kiinnostunut TO:sta)
1c. KONTAKTI käsittely - 1 (torjuu murisemalla ja/tai yrittää purra. Ei tehnyt muuta kuin väisteli koko ajan, keskeytettiin osio, koska Hupsaa ahdisti käsittely sen verran paljon)

2a. LEIKKI leikkihalu - 1 (ei leiki - ei osoita kiinnostusta)
2b. LEIKKI tarttuminen - 2 (ei tartu, nuuskii esinettä)
2c. LEIKKI puruote ja taisteluhalu - 1 (ei tartu esineeseen)

3a. TAKAA-AJO 1.kerta - 1 (ei aloita)
3b. TARTTUMINEN 1.kerta - 1 (ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään)
3a. TAKAA-AJO 2.kerta - 1 (ei aloita)
3b. TARTTUMINEN 2.kerta - 1 (ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään)

4.AKTIVITEETTITASO - 2 (tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata)

5a. ETÄLEIKKI kiinnostus - 1 (ei kiinnostu avustajasta)
5b. ETÄLEIKKI uhka/agressio - 1 (ei osoita uhkauselkeitä)
5c. ETÄLEIKKI uteliaisuus - 1 (ei saavu avustajan luo)
5d. ETÄLEIKKI leikkihalu - 1 (ei osoita kiinnostusta)
5e. ETÄLEIKKI yhteistyö - (ei osoita kiinnostusta)

6a. YLLÄTYS pelko - 3 (väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista)
6b. YLLÄTYS puolustus/agressio - 1 (ei osoita uhkauselkeitä)
6c. YLLÄTYS uteliaisuus - 1 (menee haalarin luo kun se on laskettu maahan/ei mene ajoissa)
6d. YLLÄTYS jäljellejäävä pelko - 1 (ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä)
6e. YLLÄTYS jäljellejäävä kiinnostus - 1 (ei osoita kiinnostusta haalariin)

7a. ÄÄNIHERKKYYS pelko - 3 (väistää kääntämättä pois katsettaan)
7b. ÄÄNIHERKKYYS uteliaisuus - 1 (ei mene katsomaan)
7c. ÄÄNIHERKKYYS jäljellejäävä pelko - 2 (pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla) 
7d. ÄÄNIHERKKYYS jäljellejäävä kiinnostus - 1 (ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan)

8a. AAVEET puolustus/agressio - 1 (ei osoita uhkauselkeitä)
8b. AAVEET tarkkaavaisuus - 5 (tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan)
8c. AAVEET pelko - 3 (on enimmäkseen ohjaajan sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä)
8d. AAVEET uteliaisuus - 2 (menee katsomaan kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa)
8e. AAVEET kontaktinotto aaveeseen - 4 (ottaa itse kontaktia avustajaan)

9a. LEIKKI 2 leikkihalu - 1 (ei leiki - ei osoita kiinnostusta)
9b. LEIKKI 2 tarttuminen - 1 (ei tartu esineeseen)

10 AMPUMINEN - 3 (kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms, mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen)

Hupsis ei oikein taas arvostanut käsittelyä, jo mikrosirun tarkistuksessa se oli sitä mieltä, et nyt riittää. Sainkin sitten tarkistaa sirun itse, niin ei koiraa ahdistanut niin paljon. Testinohjaajaa se ei olisi tahtonut tervehtiä, mutta mukaan lähti kuitenkin suht helposti. Käsittely päätettiin keskeyttää, kun Hupsis vain väisteli testinohjaajaa, eikä suostunut pysymään paikallaan lainkaan. Etupäästä se antoi juuri ja juuri kokeilla, mut takapäähän ei saanut koskea. Perus-Hupsa siis.

Leikki... Tässä sain nauraa oikein kunnolla, kun "aina-niin-villiä" lappalaista ei kiinnostanut leikkiminen pätkääkään. :'D Kävi se jopa haistelemassa lelua, kun se sille lopuksi heitettiin, muttei yrittänytkään aloittaa leikkiä edes minun kanssani. Kun testinohjaaja houkutteli sitä leikkiin, niin Hupsa istua tönötti perusasennossa vieressä ja taisipa ottaa kontaktiakin melkein koko ajan. :D

Takaa-ajo-osio yllätti minut, sillä olisin kuvitellut Hupsan lähtevän vieheen perään, kun se kotioloissakin tahtoo jahdata liikkuvia asioita. Liekö ollut herran mielestä liian hidas viehe, sillä se vilkaisi sitä ja kääntyi sitten minun luokseni. Sama juttu toisella kerralla.

Aktiviteettitasoa mittaavassa osiossa oli ihan kamalaa olla, 3 minuuttia ihan passiivisena tuijottamassa jonnekin pusikkoon. Hupsis oli sitä mieltä, et tää on tosi tylsää, ja kävi nopeasti makaamaan miun lähelle, jossa se pysyi sit koko loppuajan. Ihan perus-Hupsaa tämäkin, kivaa kyllä että se osaa rauhoittua. 

Etäleikissä Hupsis taisi suurimman osan ajasta myös katsella minua, eikä Wilhelmiinaa, joka teki mitä ihmeellisimpiä asioita keskellä metsää. Ihan minimaalisen vähän se osoitti kiinnostusta siinä vaiheessa. kun Wilhelmiina puheli jotain, mutta kun koiraa kutsuttiin leikkimään, niin Hupsalla oli just sellainen ilme, et ei vois vähempää kiinnostaa. :'D

Yllätys- ja ääniherkkyysosiot olivat molemmat tosi positiivisia, vaikka kyllähän Hupsa normaalitilanteissakin palautuu suht nopeasti yllättävistä jutuista. Haalaria se ei ilmeisesti edes väistänyt niin paljoa, kuin räminälaitetta, mutta kummassakin katse pysyi kuulemma tiukasti kohteessa ja palautuminen tapahtui nopeasti. Hienosti se tuli haistelemaan niin haalaria kuin räminälaitetta minun ollessa kyykyssä vieressä. :)

Aave-osio oli myös hauska, aluksi Hupsa tuijotti aaveita silmä kovana miun edessä, sitten kun ne alkoivat olla tarpeeksi lähellä niin herra siirtyi miun taakse ja murisi + pöhähteli ihan vähän. Odotin, että se olis haukkunut edes muutaman kerran, mutta ei! Se tuli haistelemaan aaveita, kun kutsuin sitä ja puhelin aaveiden kanssa, ja lopuksi otti ihan itse kontaktia molempiin aaveisiin haistelemalla kaapuja. 

Loppuleikki oli yhtä hieno farssi kuin alkuleikkikin, sillä erotuksella, että tällä kertaa lelua ei haisteltu ollenkaan. :D Ampuminen taas oli kaikkein positiivisin yllätys, sillä Hupsis reagoi laukauksiin vain vähän, ja palasi heti takaisin lapasen repimiseen. Passiivisessa osiossa se katseli ensimmäisen laukausen jälkeen taivaalle etsien äänen lähdettä, mut toisen aikana ei osoittanut mitään kiinnostusta. Tämä olikin paras osio, koska olin ihan varma et sitä pelottaa!

Lopuksi sain vielä palautetta kuvauksesta ja toinen kuvaajista kehui kovasti, että koiran ja ohjaajan välinen luottamus on erittäin hyvä ja kuulemma saan taputtaa itseäni päähän, kun olen sellaisen saanut aikaan. :) Hupsis kuulemma luotti selvästi testinkin aikana siihen (erityisesti haalarin ja räminälaitteen kohdalla), että kun omistaja ei pelkää kohdetta, niin senkään ei tarvitse. Saatiin käsky jatkaa harrastamista ja kielto tulla enää MH-kuvaukseen :'D

Kivaa oli kyllä käydä katsomassa, mitä tuo pönttö eri tilanteista sanoo ja tosiaan odotusten mukaisesti menikin! Kiitokset suuret vielä kuvaaja-Emmille! 

1 kommentti:

  1. OI,teillä on täällä blogi! :-) tuo MH-kuvaus oli kyllä mielenkiintoista luettavaa. kuulostaa ihan hupsikselle . pitänee joskus pyrykin tuohon viedä kunhan ikää tulee. eniten minua kiinnostaa tuo vieheen perään lähtö.kotona pyrykin ajaa ihan kaikkea ...hmm...

    VastaaPoista